Resepi Nasi Arab Chef Ammar Paling Sedap dan Mudah

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua teman. Masih berpusing search ide resepi. Yap jumpa yang tepat bersama saye yang sudi berkongsi resepi dengan rakan. Pelbagai resepi nak saye kongsikan di blog ni. So rajin rajin yer check update blog ni. Oke entry kali ni saye nak kongsika resepi nasi arab chef ammar. Kerana mamang sedap betul tu kat jadi bahan rempah. Tepat pulak buat teman yang tak mahu berpusing pasal bahan rempah. Pastu sediakan bahan lain like a bawang putih bawang besar etc. Oke tanpa banyak cakpa langsung sahaja saye kongsikan resepi. Tengok jom.

Resepi Nasi Arab Chef Ammar Paling Sedap dan Mudah

Bahan-bahan

  • 500gm beras basmathi
  • 700gm daging kambing
  • 3 1/2 sb rempah kabsah Chef Ammar  (rempah ni ada lebih banyak, boleh repeat banyak kali)
  • 1/4 cwn minyak masak
  • 2 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 2sb tomato paste
  • sedikit daun ketumbar
  • garam secukup rasa
  • 2sb minyak sapi
  • 2 cwn air

Baca Juga : Resepi Nasi Minyak Periuk Noxxa Simple dan Sedap

Cara-cara

  1. Masak nasi dalam periuk nasi (macam masak nasi biasa ler…)
  2. Dadukan bawang besar dan bawang putih (saya kisar sebab tak suka bawang cincang hehehe). Panaskan minyak dalam periuk atau kuali, tumis bawang sehingga naik bau.
  3. Masukkan rempah kabsah, gaul sebati sehingga naik bau.
  4. Masukkan daging, kacau dua minit. Masukkan air, kacau sebati dan tutup periuk. Biarkan sehingga daging masak (empuk).
  5. Masukkan tomato pes, kacau seketika.
  6. Masukkan garam secukup rasa (biar masin sedikit sbb nanti nak gaul dengan nasi) dan biarkan kuah menjadi pekat dan agak kering. Dah nak kering. Just nice lerr ni
  7. Nasi yang dah masak tadi, titik-titik sedikit pewarna kuning. Gaul sebati pula dengan minyak sapi.
  8. Lepas tu masukkan nasi dalam periuk kambing. Letak daun ketumbar yang telah dihiris dan gaul sebati.
  9. Dah siap

mmm Sedap nyeerr. Dah menggila lidah and tekak ni jumpa dalam angan resepi ala chef ammar. Resepi ni biasa dihidangkan as a makan petang or hari raya lain like aidilfitri. Elok pulak teman hidangkan dalam jamuan majlis perkongsian. Oleh tu teman shud try at home. Jom berkarya dengan masak memasak. Oke sekian entry resepi nasi arab chef ammar. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Kunyit Terengganu Simple dan Sedap

Incoming search terms:

Leave a Reply