Resepi Nasi Ayam Simple dan Sedap Untuk Berbuka Puasa

resepinasi.net – Hello.. Apa kabar? Semoga rakan dalam keadaan sihat always. Nasi ayam sememangnya menjadi makanan kegemaran orang ramai. Masakan ini mempunyai banyak hidangan sampingan yang membuat anda penuh. Selain dari ayam goreng, nasi ayam juga dilengkapi dengan sup, sambal dan sayur-sayuran lain. Nasi ayam biasa disajikan untuk acara Makan tengah hari di kantor dengan kawan-kawan. Kerana ia mempunyai banyak hidangan sampingan, mungkin ramai orang fikir jika membuat nasi ayam adalah sukar. Walau bagaimanapun, ada resipi nasi ayam simple yang ternyata membuat nasi ayam ini agak mudah. Di samping itu untuk menjadikan ia cukup mudah, ianya juga pasti lazat. Resipi ini saya dapat dari ibu saya. Saya diajar cara-cara membuat nasi ayam yang mudah tetapi masih mengekalkan kelazatan itu. Jom kita lihat resepi di bawah ni :

Resepi Nasi Ayam Simple dan Sedap Untuk Berbuka Puasa

Bahan-Bahan :

Bahan untuk Ayam Goreng

  • Ayam yang direbus dengan sup tadi
  • Kicap Manis
  • Sos Tiram

Bahan untuk Nasi

  • Beras
  • Air sup yang dibuat tadi
  • Garam

Bahan untuk Sup

  • Ayam dipotong 8
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Bawang besar
  • Halia (semua dihiris nipis)
  • Sup bunjut Adabi
  • Kulit Kayu Manis
  • Bunga Lawang
  • Daun sup/daun bawang
  • Garam/Serbuk perasa
  • Air

Bahan untuk Kicap

  • Kicap perapan ayam
  • Cili padi
  • Sedikit kuah sup
  • Sedikit kicap manis

Bahan untuk Sambal

  • Lada besar
  • Cili Padi
  • Bawang Putih
  • Gula
  • Sos Tomato
  • Sos Cili

Cara-cara :

  1. Memula buat sup dulu ok?
  2. Panaskan minyak kemudian tumis la bawang kecik, bawang besar, bawang merah yang dihiris nipis tu.
  3. Bila dah garing masukkan ayam yang dipotong lapan tadi
  4. Biar sampai air ayam tu kering. Tu la petua taknak bagi ayam rasa hanyir
  5. Lepas tu baru la masukkan air, garam, sup bunjut
  6. Tunggu sampai masak.
  7. Keluarkan ayam tadi and toskan
  8. Sup dah siap. Untuk hiasan, masukkan daun sup and daun bawang
  9. Lepas tu kiter masak nasik pulak
  10. Masukkan beras yang telah dibasuh dalam periuk, sukat guna air sup yang kiter masak awal tadi
  11. Masukkan garam sikit
  12. Masak macam biasa jer guna periuk nasik. Nothing fancy resepi ni. Ada yang suka tumis dengan bawang dulu dengan butter etc tapi ni original resepi Mak I
  13. Setel nasik, kiter buat sambal pulak.
  14. Tumbuk lada besar dengan cili padi sampai lumat. Kalau pemalas boleh blender, tapi kalau blender memang kurang sedap
  15. Lepas tu masukkan gula and garam sikit
  16. Masukkan sos cili and sos tomato. Siap!
  17. Lepas tu perapkan ayam yang ditos tadi dengan kicap manis and sedikit sos tiram
  18. Goreng la bila lagi 15 minute nak makan so ayam tu makan panas-panas memang membunuh sedapnya
  19. Kuah kicap pulak, lagi senang mak enon. Sesambil goyang tetek pon boleh buat.
  20. Tumbuk cili padi sikit. Saja nak bagi kuah kicap ni pedas. Kalau taknak pon takpe. Tadek sapa marah.
  21. Lepas tu masukkan la kicap hasil perapan ayam tadi
  22. Tambah lagi sikit kicap manis and kalau nak bagi cair, masukkan kuah sup sikit. Siap!
  23. Ulam-ulaman Mak biasa guna salad, timun and timun jepun.

Nasi ayam selain elok untuk menu makan tengahari, menu ini juga adalah menjadi kegemaran untuk berbuka puasa. Banyak orang-orang yang berbuka puasa di Restoran menggunakan menu nasi ayam ni. ini anda tidak lagi perlu pergi kerestoran untuk menikmati nasi ayam ni yang lazat, kerana anda boleh membuat sendiri di rumah. Jangan risau, kerana nasi ayam ini tidak sukar untuk membuatnya. Anda boleh menikmati makan tengah hari atau berbuka puasa bersama keluarga atau rakan-rakan anda. Mudah-mudahan resipi nasi ayam simple ini adalah berguna kepada anda. Jangan lupa untuk berkongsi dengan rakan-rakan anda. Selamat mencuba 😉

Leave a Reply