Resepi Nasi Ayam Spesial Hari Raya Aidilfitri

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua teman. Gmn puase hari ni? Everything its ok, I hope so. Semalam saye dah berpusing think pasal nak masak masakan ape raya nanti. Sampailah terlelap mata ni. In morning i have a good idea, kenape tak masak yang mudah simple and sedap je like nasi ayam but spesial raya aidilfitri. Oke alhasil asye nak buat resepi tu. Saye search in maya ni and dapatlah satu. Oleh itu saye kongsikan pulak untuk teman kat sini. Saye nak kongsikan resepi nasi aram spesial hari raya aidilfitri. Oke lah tanpa banyak cakap saye langsung sahaja kongsikan resepi. Tengok Jom.

Resepi Nasi Ayam Spesial Hari Raya Aidilfitri

Bahan-Bahan (Sup)

  • Ayam dipotong 8
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Bawang besar
  • Halia (semua dihiris nipis)
  • Sup bunjut Adabi
  • Kulit Kayu Manis
  • Bunga Lawang
  • Daun sup/daun bawang
  • Garam/Serbuk perasa
  • Air

Bahan-Bahan (Nasik)

  • Beras
  • Air sup yang dibuat tadi
  • Garam

Bahan-Bahan (Ayam Goreng)

  • Ayam yang direbus dengan sup tadi
  • Kicap Manis
  • Sos Tiram

Bahan-Bahan (Sambal)

  • Lada besar
  • Cili Padi
  • Bawang Putih
  • Gula
  • Sos Tomato
  • Sos Cili

Bahan-Bahan (Kicap)

  • Kicap perapan ayam
  • Cili padi
  • Sedikit kuah sup
  • Sedikit kicap manis

Baca Juga : Resepi Nasi Tomato Ayam Masak Merah Acar Timun Mudah

Cara-cara Membuatnya

  1. Memula buat sup dulu
  2. Panaskan minyak kemudian tumis la bawang kecik, bawang besar, bawang merah yang dihiris nipis tu.
  3. Bila dah garing masukkan ayam yang dipotong lapan tadi
  4. Biar sampai air ayam tu kering. Tu la petua taknak bagi ayam rasa hanyir
  5. Lepas tu baru la masukkan air, garam, sup bunjut
  6. Tunggu sampai masak.
  7. Keluarkan ayam tadi and toskan
  8. Sup dah siap. Untuk hiasan, masukkan daun sup and daun bawang
  9. Lepas tu kiter masak nasik pulak
  10. Masukkan beras yang telah dibasuh dalam periuk, sukat guna air sup yang kiter masak awal tadi
  11. Masukkan garam sikit
  12. Masak macam biasa jer guna periuk nasik. Nothing fancy resepi ni. Ada yang suka tumis dengan bawang dulu dengan butter etc tapi ni original resepi Mak I
  13. Setel nasik, kiter buat sambal pulak.
  14. Tumbuk lada besar dengan cili padi sampai lumat. Kalau pemalas boleh blender, tapi kalau blender memang kurang sedap
  15. Lepas tu masukkan gula and garam sikit
  16. Masukkan sos cili and sos tomato. Siap!
  17. Lepas tu perapkan ayam yang ditos tadi dengan kicap manis and sedikit sos tiram
  18. Goreng la bila lagi 15 minute nak makan so ayam tu makan panas-panas memang membunuh sedapnya
  19. Kuah kicap pulak, lagi senang mak enon. Sesambil goyang tetek pon boleh buat.
  20. Tumbuk cili padi sikit. Saja nak bagi kuah kicap ni pedas. Kalau taknak pon takpe. Tadek sapa marah.
  21. Lepas tu masukkan la kicap hasil perapan ayam tadi
  22. Tambah lagi sikit kicap manis and kalau nak bagi cair, masukkan kuah sup sikit. Siap!
  23. Ulam-ulaman Mak biasa guna salad, timun and timun jepun.

Memang saye belum buat resepi ni. But dari bahan-bahan and cara-cara terlihat mudah. Oleh itu saye kongsikan kat sini agaknya kalo saye nak masak resepi nasi ayam spesial bisa tengok disini. Teman jugak boleh cuba and share kat sini hasil masakan. Oke sekian entry resepi nasi ayam spesial hari raya aidilfitri ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba :D.

Source : surayasulatin.blogspot.co.id

Baca Juga : 5 Resepi Nasi Spesial Untuk Hidangan Hari Raya

Incoming search terms:

Leave a Reply