Resepi Nasi Beriani Gam Ayam Mudah dan Sedap

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua teman. Teman masih berpusing ide resepi nasi sedap? Saye disini sudi berkongsi bersama teman. Kerana saye konw rasanye berpusing cari ide resepi nasi. Kali ni saye nak kongsikan resepi nasi beriani gam ayam. Kenape karena memang saye and my son suka sangat makan nasi beriani gam ayam ni. Selain tu resepi ni sangat famous di malaysie. Saye dah sering buat nasi beriani ni. Hasilnya pon tak mengecewakan. Oleh tu saye gagahkan diri berkongsi bersama teman disini. Oke tanpa banyak cakap langsung sahaja teman tengok resepinye.

Resepi Nasi Beriani Gam Ayam Mudah dan Sedap

Beriani Gam Ayam

Bahan-Bahannya:

  • 1 ekor ayam
  • 1 batang serai – dititik
  • 3 sudu makan sos cili
  • 3 sudu makan tomato puree/sos tomato
  • 5 sudu makan rempah beriani (kalau suka boleh lebihkan)
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 cawan daun pudina – dicincang
  • 1 cawan daun ketumbar – dicincang
  • sedikit daun sup – dicincang
  • sedikit daun bawang – dicincang
  • 5 biji tomato – dibelah empat
  • 2 biji cili hijau – dibelah dua
  • 2 biji cili merah – dibelah dua
  • 1/2 kg bawang kecil – dihiris nipis dan dibuat bawang goreng
  • 1 tin kecil minyak sapi

Bahan Kisar:

  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 3 biji cili hijau

Cara Memasak:

  1. Masak bahan kisar hingga mendidih.
  2. Masukkan ayam dan semua bahan kecuali bawang goreng dan daun-daun. Masak hingga kuah pekat.
  3. Masukkan daun-daun dan bawang goreng. (Lebih banyak bawang goreng lagi sedap).
  4. Masukkan garam secukup rasa.
  5. Bila agak kering rempahnya dan terbit minyak, keluarkan minyaknya sahaja dan ketepikan. (minyak ini akan digunakan untuk nasi)
  6. Pastikan kuah beriani betul-betul kering dan bersalut pada ayam. Angkat dan ketepikan.
  7. Jangan cuci periuk.. (Nak digunakan untuk nasi)

Baca Juga : Resepi Nasi Arab Mudah dan Sedap Wajib Cuba

Bahan untuk Nasi Beriani Gam Ayam :

  • 1 kg beras basmathi – rendam 1/2 jam
  • ** 2 inci halia, 5 bunga cengkih, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 1 kulit kayu manis, 2 helai daun pandan yg disimpulkan
  • Air secukupnya untuk mencelur beras – air mesti banyak
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit air mawar
  • koma2 (safron) / pewarna kuning
  • 1/2 tin susu cair
  • Untuk taburan: daun pudina, daun ketumbar, gajus/badam bakar, kismis, bawang goreng

Cara-cara Memasak Nasi:

  1. Didihkan air bersama bahan bertanda **. Masukkan garam. Ambil sedikit air mendidih untuk merendam koma2 (kalau guna)
  2. Masukkan beras dan rebus hingga 3/4 masak, keluarkan beras dan tapiskan. Buang air rebusan nasi.
  3. Masukkan 1/2 bahagian nasi ke dalam periuk ayam tadi. Susun ayam menutupi nasi, tabur sedikit bawang goreng, daun pudina, daun ketumbar, gajus/badam.
  4. Tutup lapisan ayam dengan 1/2 bahagian nasi lagi. Ratakan, bubuh beberapa ketul ayam lagi.
  5. Tuangkan susu cair, minyak ayam yang diketepikan tadi serta titiskan pewarna kuning, sedikit air mawar dan bahan taburan lagi.
  6. Tutup periuk rapat-rapat. (Hari ni saya tindih tudung periuk dengan cerek yg penuh berisi air sebab malas nak lekatkan dengan bancuhan tepung. Sebelum ni saya tindih dengan lesung batu, tapi nak guna untuk masak lauk pulak kan.. hahaha…). Tanak atas api kecil hingga naik wap dan nasi masak sepenuhnya. Siap.

Memang sedap nasi beriani ni. Saye and my son always makan again and again kerana nasi beriani serase nagih di tekak. Oke sekian entry resepi nasi beriani gam ayam kali ni semoga berfaedah buat teman and Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Nasi Beriani Ayam Mudah dan Paling Sedap

 

Incoming search terms:

Leave a Reply