Resepi Nasi Dagang Kelantan Mudah dan Sedap

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua teman. Jumpa lagi bersama saye yang suka berkongsi pelbagai resepi nasi. Ye la kali ni saye nak berkongsi resepi nasi dagang kelantan. Kenape nasi dagang? kerana nasi ni sangat famous. Cuba kau tengok kat kedai jalan raye, pasti have this masakan in the menu. Awal mula buat resepi ni surely ada yang ajar. Atuk waktu tu yang ajar saye masak resepi ni bersama secret-secretnye pulak. Oleh itu saye kongsikan bersama teman diblog ni. Oke tengok langsung jom bahan and cara-cara nye.

Resepi Nasi Dagang Kelantan Mudah dan Sedap

Nasi Dagang

Bahan-bahannya:

  • 1 kg beras nasi dagang
  • 1 cawan beras pulut
  • 4 biji bawang merah ~ dihiris
  • 3 ulas bawang putih ~ dihiris
  • 11/2 inci halia dihiris panjang-panjang
  • 1 sudu besar rata halba
  • santan pekat 2 cawan dimasak bersama sedikit garam
  • santan cair 2 cawan (sesuaikan dgn sukatan air beras)

Cara-cara Penyediaannya:

  1. Satukan kedua – dua beras,rendam lebih kurang 2 – 3 jam. Toskan.(Saye rendam sekejap jer)
  2. Hiriskan bawang merah, bawang putih dan halia.
  3. Masukkan beras tadi ke dalam periuk nasi dan curahkan santan tadi serta bahan2 hirisan dan gaulkan sehingga benar – benar sebati.
  4. Apabila sudah masak gaul sebati nasi dagang itu tadi.
  5. Sedia di nikmati bersama dengan gulai ikan tongkol.

Baca Juga : Resepi Nasi Beriani Ayam Mudah dan Paling Sedap

Gulai Ikan Tongkol

Bahan-bahannya:

  • 1 kg ikan tongkol (di siang & dibasuh bersih)
  • 2-3 ulas asam keping
  • 4 ulas bawang merah
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 4-5 biji cili padi akar
  • 3 cm lengkuas ~ dihiris
  • 2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 3 sudu makan cili giling
  • 1 biji kelapa (1 cawan santan pekat,2 cawan santan cair)
  • 1 batang timun ~ dipotong serong
  • 2 sudu serbuk kari ikan
  • 2 sudu serbuk kari daging
  • 1 sudu serbuk jintan putih }
  • 1 sudu serbuk jintan manis}di gaul rata
  • 1/2 sudu serbuk lada hitam}
  • garam secukup rasa

Cara-cara Penyediaannya:

  1. Ikan tongkol dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar…untuk menghilangkan hanyir,ikan tongkol direbus bersama asam keping…biar seketika
  2. Racit halus bawang merah, bawang putih, lengkuas,serbuk kunyit.
    masukkan bahan-bahan yang telah di racit ke dalam mangkuk dan gaul rata bersama rempah2nya
  3. Kemudian, masukkan bawang yang siap digaul tadi, garam dan tumiskan hingga naik bau.
  4. Masukkan sedikit santan cair dan kacau rata.
  5. Kemudian masukkan santan dan cili giling…panaskan periuk menggunakan api sederhana…masukkan timun…
  6. Kemudian, masukkan ikan tongkol rebus tadi bersama ikan kering…masukkan pula cili api akar.
  7. Kacau perlahan-lahan…jangan biar pecah minyak…biarkan sampai mendidih.
  8. Hidangkan bersama-sama nasi dagang.

Baca Juga : Resepi Nasi Beriani Gam Ayam Mudah dan Sedap

Acar Timun

Bahan-bahannya:

  • 2 biji timun
  • 1 biji lobak merah (carot)
  • 1 biji bawang besar ~ dihiris
  • 3 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam atau secukup rasa
  • sedikit cuka (Saye x letak)

Cara Penyediaannya:

  1. Cuci timun dan carot diracit halus memanjang (kecuali bahan empulurnya bg timun).
  2. Gaul bersama bawang besar, cili, gula, garam & cuka sehingga rata. Pastikan secukup rasa & biarkan selama 15 minit sebelum dihidangkan.

mmm Sedap nyerrr. tak kira la nagih nye. Saye and my huby memang suka masakan ni. Masakn ni elok dihidangkan saat makan petang pr siang. Elok pulak buat bekal hubby or your son. Oke sekian entry resepi nasi dagang kelantan. Semoga berfaedah and Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Nasi Tomato Ayam Masak Merah Mudah dan Sedap

 

Incoming search terms:

Leave a Reply