Resepi Nasi Daging Chef Ammar Paling Sedap dan Mudah

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua. Semoga sihat selalu yer. Kerana nikmat sihat tu yang paling banyak terlupa. Oke kembali lagi dengan saya untuk berkongsi pasal resepi nasi. Kali ni saye nak kongsikan resepi nasi daging chef ammar. Siapa tak kenal chef ammar kat sini? Chef yang famous dengan resepi resepi daging nya and terbukti sedap. Oleh itu saye nak kongsikan resepi from chef ammar. Saye dah pernah buat but enough memuaskan. And kerana saye suka berkongsi so saye kongsikan ja di blog ni. Untuk teman yang mencari resepi daging langsung tengok bahan and cara-cara je.

Resepi Nasi Daging Chef Ammar Paling Sedap dan Mudah

Bahan-bahan :

  • Beras basmati 5 cawan (i guna beras wangi biasa je.)
  • Minyak sapi
  • Daging cincang 500 gm
  • Air daging/air biasa agak2 mcm masak nasik tuh
  • Bawang besar(didadukan) 1 biji
  • Bawang putih 4 biji
  • Garam secukup rasa
  • Rempah 4 sekawan (bunga lawang, kayu manis, biji pelaga, cengkih)
  • Kacang peas 1 tin

Baca Juga : Resepi Nasi Beriani Ayam Masak Merah Simple

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak sapi (1 sudu besar) tambah sikit minyak biasa (untuk mengelakkan muak sngt)
  2. Masukkan bawang
  3. Masukkan daging cincang
  4. Masukkan Nasi.
  5. (semua diatas ditumis)
  6. Masukkan kacang peas
  7. Alihkan semua bhn diatas ke dlm rice cooker & tambah air ikut sukatan biase korang masak nasik
  8. Bila dh masak, taburkan Bawang goreng , daun sup & bawang utk hiasan

Itulah resepi nasi daging chef ammar yang sedap tu. Resepi ni biasa dihidangkan saat raya aidil adha. Elok pulak teman sajikan saat weekend bersama family. But jika teman tak de daging cincang bisa cuba resepi nasi daging and daging sos lada hitam bawah ni. Oke langsung sahaja tengok resepi yer.

Resepi Nasi Daging sos lada hitam

Bahan-bahan :

  • 4 cawan beras basmathi basuh dan toskan
  • 2 cawan daging kisar.
  • 2 cawan carrot yang diparut halus
  • 2 labu bawang besar dicincang
  • 5 ulas bawang putih dicincang
  • 2 sudu lada hitam yang dah ditumbuk halus
  • 2 sudu mentega atau majrin,
  • 3 sudu minyak masak
  • Stok daging secukupnya
  • 1 sudu teh garam

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Goreng Kuyit Simple dan Sedap

Cara membuat daging kisar :

  1. Rebus 1 kg daging yang dah dibersihkan, jangan dipotong biarkan seketul besar.
  2. Bila sudah masak dan empuk potong halus sebesar biji jagung, masukkan dalam
    blender kering dan kisar. Jadikan untuk 2 cawan.
  3. Selebihnya dipotong untuk masak dengan sos lada hitam
  4. Simpan air rebusan daging untuk masak nasi.

Cara Memasaknya : 

  1. Panaskan 6 cawan air rebusan daging dalam rice cooker.
  2. Panaskan kuali dengan minyak masak,
  3. Masukkan mentega atau majrin
  4. Masukkan bawang merah dan bawang putih,
  5. Bila bawang dah layu masukkan carrot hingga layu juga
  6. Masukkan beras, kacau hingga rata.
  7. Bila dah rata tutup api.
  8. Pindahkan bahan tumisan kedalam rice cooker yang dah dipanaskan air rebusan tadi masukkan daging kisar, lada hitam dan garam.
  9. Kacau rata, dan tutup periuk.
  10. Biarkan nasi masak macam biasa.
  11. Bila dah masak kacau dan sedia dihidangkan.

Hmmm lengkap pulak blog ni. Ye laa walopun tak de yang suka berkongsi dengan saye but saye nak terus update blog ni. Oke sekian entry resepi nasi daging chef ammar ni. Semoga berfaedah untuk teman and selamat mencuba

Baca Juga : Resepi Nasi Lemak Kuning Paling Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

Leave a Reply