Resepi Nasi Embak Paling Sedap dan Mudah

resepinasi.net – Assalamualaikum and salam sejahtera semua kawan terbaik. Jumpa kembali dengan saya untuk berkongsi resepi nasi embak or ada pulak korang yang sebut nasi mbak. Nasi Embak ni biasa saya hidangkan saat saya lambat bangun pagi. Semua akan tergesa-gesa. Terutamanya suami saya yang tidak mahu lambat datang ke tempat kerja. Saya perlu masak apa untuk Sarapan Pagi keluarga. Aha aku mendapat satu idea. Why not masak yang ringkas but tepat gizi and guna. Alhasil saya masak resepi nasi embak ni. Resepi ni sangat mudah. Untuk kawan yang nak cuba cukup sediakan nasi and ayam goreng sahaja. And tambahan lain seperti sos merah and dua hiris timun or sayuran lain. Boleh pulak kawan tambah karot or lainnya. Oke kawan sedia bahan seperti bawah ni yer.

Resepi Nasi Embak Sedap dan Mudah

Bahan-bahan nasi embak

  • Nasi
  • Ayam potong
  • Tepung suaikan kebutuhan
  • Sayur like a tomato karrot or timun – Hiris tipis or dadu suaikan selera

Baca Juga : Resepi Nasi Beriani Perencah Maggi Simple dan Sedap

Cara-cara menyediakan nasi embak

  1. Untuk nasi yang dah jadi boleh lewat langkah ni. But untuk yang belum jadi masak nasi seperti biasa. Or kawan boleh pulak cuba resepi nasi lain in this blog.
  2. Bersihkan ayam lalu toskan. And campur dengan tepung yang ada.
  3. Masak ayam sampai matang.
  4. Untuk sos pakai sahaja sos cepat saji.
  5. Angkat ayam yang telah matang. And hidangkan bersama nasi, sos merah and sayur lain.
  6. Siap dihidangkan

Walau sederhana and ringkas but dapat mencukupi kebutuhan gizi pagi hari. Respei nasi embak ni merupakan pilihan terakhir untuk saya menyediakan masakan untuk keluarga. Selain tu keluarga pon tak complain about resepi ni. Oke sekian kongsi resepi nasi embak ni. Semoga berfaedah untuk kawan semua and selamat menucba 😀

Baca Juga : Resepi Ikan Celup Tepung Nasi Kerabu Paling Sedap Wajib Cuba

Incoming search terms:

Leave a Reply