Resepi Nasi Goreng Ala Thai Paling Mudah dan Sedap

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua. Semoga teman sihat selalu. Untuk teman yang masih berpusing pasal resepi nasi tak boleh pusing lagi kerana ada saye yang sudi berkongsi pasal resepi nasi dengan you. Entry kali ni saye nak kongsikan resepi nasi goreng ala thai. Kenape ala thai? kerana masakan ala thai sedap and famous in Malay. But yang paling best tu masakan Malay. Oke la tanpa banyak cakap langsung sahaja tengok resepi bahan and cara-cara.

Resepi Nasi Goreng Ala Thai Paling Mudah dan Sedap

Bahan-bahannya:

  • 1 3/4 mangkuk nasi sejuk (lebih bagus kalau guna lebihan buat nasi ayam)
  • 2 biji telor
  • 1/2 biji bawang besar (dadu)
  • 3 biji bawang putih (ketuk)
  • 2 sudu teh sayur campur/lobak yg dihiris halus memanjang
  • 2 sudu teh cili boh (lebihkan jika nak pedas)
  • 2 sudu teh pes tomyam kesukaan (lebihkan jika mahu lebih berperisa)
  • 3 tangkai cili padi – dihiris halus (akak ketuk)
  • 1 helai daun limau purut – dihiris halus-halus ( lebihkan)
  • 3 sudu teh kicap manis
  • 1 sudu teh sos ikan (akak tambah)
  • 1 sudu teh serai yang dihiris halus
  • 1 sudu teh lengkuas yang dicincang halus
  • 3 – 4 ekor udang besar (seperti udang harimau) – dicelur dulu
  • Hirisan isi ayam yang telah direbus atau digoreng terlebih dahulu (akak masukkan sekali)
  • Kepingan limau nipis, bawang goreng dan hirisan daun sup untuk hiasan (letak daun
  • ketumbar dan daun bawang)
  • Minyak untuk menumis
  • sedikit serbuk lada sulah
  • sedikit garam (jika perlu)

Baca Juga : Resepi Nasi Beriani Ayam Masak Merah Simple

Cara penyediaanya:

  1. Pijarkan sesudu makan minyak di dalam kuali dengan api sederhana, pecahkan telor dan gorenglah seperti scrambled egg hingga masak.
  2. Masukkan bawang besar, bawang putih, sayur campur/lobak, udang, hirisan ayam, daun limau purut, lengkuas dan serai, kacau rata sekejap.
  3. Masukkan cili boh, pes tomyam, cili padi dan kicap manis.
  4. Masukkan nasi dan gorenglah hingga sebati sampai naik bau harumnya dan nasi nampak berasap (tanda dah masak elok) dan taburkan serbuk lada sulah.
  5. Hidangkan dengan bahan hiasan

Cadangan Hidangan:

  1. Taburkan hirisan ayam, daun sup dan bawang goreng di atas nasi bersama kepingan limau nipis. (terlupalah pulak nak letak masa ambik gambo)
  2. Perahkan limau semasa nak makan. Sedap makan panas-panas… POWER!!

Mudah and simple bukan. Oleh itu teman shud try at home yer. Respei ni elok teman hidangkan untuk tetamu yang hadir at home. Elok pulak teman hidangkan saat lunch or makan petang. Oke sekian entry resepi nasi goreng ala tahi. Semoga berfaedah and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Sambal Tumis Nasi Lemak Yang Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

Leave a Reply