Resepi Nasi Goreng Cina ala Thai Mudah dan Sedap

resepinasi.net – Salam Sejahtera kawan semua. Apa khabar hari ni? Semoga dah peroleh rezeki berganda hari ni and hari esok. And semoga sihat selalu. Kali ni saya nak kongsikan resepi nasi goreng cina ala thai yang sedap and mudah tu. Siapa disini yang tak kenal nasi goreng? Pasti lah dah pernah makan masakan ni. But maybe berbeza style nya. Kerana style nasi goreng banyaaak macamnya. Boleh kawan tengok kedai makan pasti sedia nasi goreng dengan pelbagai variasi la. Nah kali ni saya kongsi untuk penggemar nasi goreng cina ala thai. Tak perlu ribut ni nasi goreng cina or thai kerana kalau sedap and mudah boleh la dicuba. Untuk kawan yang nak cuba boleh semak resepi dibawah ni.

Resepi Nasi Goreng Cina ala Thai

Bahan-bahan Resepi nasi goreng cina

  • Nasi putih satu mangkuk
  • Bawang putih
  • Sedikit daging Ayam
  • Sayur campur ( boleh beli kat pasaraya dalam paket kecil , betik, jagung, kacang peach )
  • Minyak bijan
  • Minyak masak
  • sedikit udang
  • Telur

Baca Juga : Resepi Nasi Beriani Perencah Maggi Simple dan Sedap

Cara-cara masak Resepi nasi goreng cina

  1. Masukkan minyak and Bawang putih
  2. Tumiskan bawang putih hingga naik bau kemudian masuukan isi ayam dan juga udang then tambah air 1 cawan biar sehingga masak..
  3. Masukkan sos tiram dengan lada sulah gaul sekata..then masukkan cili padi, daun limau purut dan mix vege.
  4. Perasakan bahan2 tadi dengan garam dan serbuk perasa…
  5. Bila bahan tadi dah mcm nk kering masukkan nasi gaul sampai sekata and masukkan sayur campur…
  6. Masukkan sos tiram, kicap masin, garam dan serbuk perasa
  7. Biasanya masakan thai mengunakan 2 jens kicap..Kicap yang masin berwaran agak jernih dan kicap pekat yang berwarna hitam pekat
  8. Bila dah masak bole tutup api dan hidangkan…

Baca Juga : Resepi Nasi Lemak Hijau Kukus Mudah dan Sedap Terbaik

Nota

  • Boleh juga ditambah udang.
  • Warna sayur campur yang berwarna warni dapat menarik perhatian

Hiasan 

  • Potong timun dan tomato, dan jangan lupa taburkan sedikit lada sulah dan bawang goreng diatas hidangan tersebut.

Hurm sedap terbaik. Resepi ni memang dah famous kerana sedap nya. Oleh itu kawan cuba at home ya. Resepi ni biasa saya hidangkan saat makan tengah hari or petang. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng cina ala thai ni. Semoga berfaedah untuk teman and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Tomato Paling Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

Leave a Reply