Resepi Nasi Goreng Cina Paling Mudah dan Sedap

resepinasi.net – Salam Sihat semua teman. Still with me yang gemar cuba resepi nasi baru. Saye dah cuba resepi nasi goreng cina. Teman dah cuba buat nasi goreng tu? Kalau belum and sedang search bahan-bahan dan cara-cara nasi goreng cina teman sangat tepat kerana saye nak kongsikan resepi nasi goreng cina. Resepi ni dahulu kala maybe dimasak orang cina so sebut je nasi goreng cina. Saye pon tak tahu awla mula nama nasi goreng tu. Resepi nasi goreng ni sangat mudah but mengandungi banyak macam sayur. Tau la sayur tu sangat elok buat kesihatan badan. Oleh itu saye kongsikan nasi goreng cina ni. Oke tanpa banyak cakap langsung sahaja saye kognsika resepi nye. Simak Jom.

Resepi Nasi Goreng Cina Paling Mudah dan Sedap

Bahan-bahan Nasi Goreng :

  • 2 mangkuk nasi putih sejuk (untuk 2 orang makan- dileraikan )
  • Sedikit isi ayam (dipotong kecil)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
  • 1-2 biji telur
  • Sedikit sayur campur (mix frozen vegetable)/ carrot (potong dadu)
  • Garam, serbuk perasa secukupnya
  • Sedikit serbuk lada putih
  • Bawang goreng dan daun bawang (hiasan)
  • Sedikit cili padi (dipotong kecil-kalau nak pedas)
  • Sedikit minyak

Baca Juga : Resepi Nasi Goreng Ayam Simple dan Sedap

Cara-cara Memasak Nasi Goreng :

  1. Panas sedikit minyak. Goreng telur seperti scramble egg (hancur-hancukan telur) sehingga masak. Angkat dan ketepikan seketika.
  2. Kemudian panaskan sedikit minyak lagi, tumis bawang putih. Masukkan isi ayam dan goreng sehingga masak kekuningan.
  3. Masukkan sayur campur, garam, serbuk perasa secukupnya. Masukkan sedikit serbuk lada putih. Gaul sekata.
  4. Selepas itu masukkan telur yang digoreng hancur tadi (macam scramble egg).
  5. Masukkan nasi dan kacau sekata bersama telur dan bahan-bahan tadi. Kemudian boleh padam api dan diangkat.
  6. Hidangkan dalam pinggan bersama bawang goreng dan cili padi yang dipotong (kalau nak rasa nasi tu pedas-pedas sedikit).

Memang mudah yer. Memang sedap pulak nasi goreng ni. Nasi goreng cina ni elok dihidangkan saat makan petang, elok pulak dihidangkan saat lunch. Buat rakan yang mau belajar masak boleh cuba resepi nasi goreng paling mudah ni. Saye recomended tambah pelbagai macam sayur yang teman suka supaya lebih sihat. Oke sekian entry resepi nasi goreng cina ni. Semoga berfaedah and Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Nasi Daging Utara Air Asam Simple dan Sedap

 

Incoming search terms:

Leave a Reply