Resepi Nasi Goreng Ikan Bilis Sedap dan Ringkas

resepinasi.net – Assalamuallaikum dan salam sejahtera kawan semua. Kawan sume disini sihat sihat laa kerana nikmat sihat tu yang paling baik. Kali ni saya nak berkongsi resepi nasi goreng ikan bilis yang sedap nyeree tu. Kawan disini dah ad ayang nak cuba buat or teach me to how to buat resepi nasi goreng ikan bilis yang sedaaap and mudah. Saya memang suka berkongsi but saya tak pandai sekali pasal memasak. Saya hanya cuba baut and biasa lah pasal hasil ada yang mengecewakan and pula sebaliknya. Jpm langsung sahaja semak resepi nya.

Resepi Nasi Goreng Ikan Bilis

Bahan-bahan:

  • 2 mangkuk nasi putih (dileraikan)
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 biji cili merah
  • 5 biji cili padi (boleh tambah 10 jika suka pedas)
  • segenggam ikan bilis (seperuh tumbuk kasar)
  • 2 biji telur
  • sayur-sayuran hijau 1 ikat
  • sayur kobis/kacang panjang
  • garam secukupnya rasa

Baca Juga : Resepi Nasi Goreng Kicap Paling Sedap dan Simple

Tambahan:

  • 1 batang karot/wortel (goreng seperuh masak0
  • 1 potong dada ayam dicincang kasar (goreng)
  • 4 sosej sapi

Cara-cara memasak nasi goreng ikan bilis:

  1. Tumbuk bawang merah dan putih bersama dengan cili-cili yang telah disediakan, sehingga hancur dan lembut.
  2. Separuh ikan bilis juga di tumbuk sehingga lembut, ketepikan.
  3. Potong-potong sosej dan karot menjadi dadu. ketepikan.
  4. Potong dan hiris kobis, kacang panjang, sayuran hijau, ketepikan.
  5. Panaskan minyak dan tumis bumbu tumbuk sehingga naik bau. Selepas itu, masukkan kacang panjang, kobis, sayur-sayuran hijau dan kacau selama beberapa saat.
  6. Tambahkan ikan bilis separuh dari sisa yang sudah ditumbuk lembut, kedalam kuali leper. Goreng seketika.
  7. Ketepikan bahan lalu pecahkan telur seperuh masak, dan kacau rata.
  8. Kemudian masukkan pula nasi putih, sosej, ayam goreng, karot goreng, kacau sehingga rata.
  9. Taburkan garam dan kacau lagi, periksa rasa dan apabila ia sesuai, matikan api.
  10. Taburkan bawang merah goreng dan daun sup yang dihiris.

Hurm sedap terbaik resepi ni. Saya biasa buat resepi ni saat makan pagi. Walau hasil mengecewakan saya keep try and try untuk perbaikan. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng ikan bilis ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Tomato Chef Sabri Celebrity yang Sedap and Lazat

Incoming search terms:

Leave a Reply