Resepi Nasi Goreng Kimchi Korea Mudah dan Sedap

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua teman. Apa khabar hari ni? Semoga be good and selalu sihat yer. Siape kat sini yang suka kpop? Kenape? Kerana saye nak kongsikan resepi dari negeri kpop tu. Saye nak kongsikan resepi nasi goreng kimchi korea. Resepi ni pasti dah tak asing di telingan fans kpop. Kenape? Kerana sering muncul yer kat drama korea. Nasi goreng kimchi korea ni sangat sesuai untuk korang yang gemar rasa masam and pedas. Awal mula saye jumpa resepi ni dari antara teman yang suka kpop. She berkongsi bersama saye about resepi ni and saye cuba at home. Awal mula hasil tak sesuai yang dinginkan but i keep try try sampai bisa. Biasa la saye tu cuma gemar masak. And memang benar sedap nyerr nasi goreng komchi korea ni. Oleh itu saye nak kongsikan resepi bahan and cara-cara nye. Tengok Jom.

Resepi Nasi Goreng Kimchi Korea Mudah dan Sedap

Bahan-bahan Nasi Goreng Kimchi Korea

  • 2 cawan nasi yang sudah disejukkan
  • ½ cawan kimchi dipotong bersama dengan jus
  • 1 sudu teh bawang putih dipotong
  • 2 sudu teh gochujang
  • Minyak bijan
  • Garam dan gula
  • Biji bijan
  • Rumpai laut dibakar yang rangup

Baca Juga : Resepi Nasi Goreng Cina Paling Mudah dan Sedap

Cara-cara Memasak Nasi Goreng Kimchi Korea

  1. Panaskan minyak dan gorengkan bawang putih sehingga keemasan.
  2. Tambahkan nasi, gochujang, dan kimchi yang dipotong bersama dengan jusnya dan kacau bersama-sama.
  3. Tambahkan minyak bijan dan perisakan dengan garam dan sedikit gula.
  4. Hidangkan di dalam dua mangkuk nasi, dan hiaskan dengan biji bijan dan rumpai laut rangup.

Seiously sedap tak nahan buat nagih nagih and nagih. Teman shud try this resipi. But buat teman yang tak suka pedas bia kurangkan cili nye. Nasi goreng ni elok dihidangkan saat makan petang or makan pagi. Selain tu nasi goreng ni bisa bangkitkan selera makan kerana rasa pedasnye. Oke sekian entry resepi nasi goreng kimchi korea ni. Semoga berfaedah buat teman. And Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Nasi Daging Utara Air Asam Simple dan Sedap

 

Incoming search terms:

Leave a Reply