Resepi Nasi Goreng Spesial Ala Kedai Makan

resepinasi.net – Assalamuallaikum and slam sejahtera semua kawan sehati. Semoga sihat selalu kawan disini. Setelah pulang keje lelah sangat but saya tetap berkongsi. Kali ni saya nak kongsikan resepi nasi goreng spesial ala kedai makan yang sedap tu. Kawan kalau makan kat kedai pasti ada menu nasi goreng kat kedai tu. But masing-masing kedai punya khas masing-masing. Seperti yang nak saya kongsikan ni merupakan resepi nasi goreng spesial ala kedai makan yang khas kat kedai tu jalan raya. Oke langsung sahaja semak resepi nya.

Resepi Nasi Goreng Spesial Ala Kedai Makan

Bahan-bahan

  • 3 mangkuk nasi-sejuk (dileraikan)
  • Sedikit kangkung (dibasuh bersih dan dipotong)
  • 1 keping isi ayam (dipotong kecil)
  • 1 genggam ikan bilis (ditumbuk dan ketepikan)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 1 sudu sos ikan
  • 5 biji cili padi (diketuk)
  • Sedikit minyak (untuk menumis)
  • Serbuk secukup rasa
  • Sedikit serbuk lada putih

Tambahan

  • Ikan bilis goreng
  • Telur mata
  • Timun (dihiris)

Baca Juga : Resepi Nasi Tomato Chef Sabri Celebrity yang Sedap and Lazat

Cara-cara Memasak

  1. Panaskan sedikit minyak. Isi ayam gaulkan dengan sedikit serbuk secukup rasa dan digoreng separuh masak. Nak biarkan kekuningan sedikit pun boleh. Angkat dan ketepikan.
  2. Dengan menggunakan lebihan minyak yang sama, tumiskan bawang yang tumbuk sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili padi yang diketuk, sos ikan, serbuk secukup rasa, serbuk lada putih. Gaul sekata.
  4. Masukkan kangkung, kacau seketika sehingga layu sedikit.
  5. Kemudian, masukkan ikan bilis yang ditumbuk dan kacau. Terpulang samaada untuk memasukkan garam atau pun tidak, tapi hati-hati kerana ikan bilis sudah masin.
  6. Jangan lupa masukkan isi ayam yang digoreng tadi.
  7. Selepas itu boleh la masukkan nasi sedikit demi sedikit dan digaul sehingga sekata dengan semua bahan-bahan.
  8. Dah siap. Padamkan api. Sedia dihidangkan.
  9. Hidangkan bersama telur mata, hirisan timun, dan ditabur dengan ikan bilis goreng di atasnya.

Mudah bukan. Pasti lah kawan semua bisa buat at home kerana memang bahan and cara nya pon ringkas and sederhana. Respei ni boleh dihidangkan saat kapanpun. Boleh saat breakfast, sedap saat makan petang pulak. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng spesial ala kedai makan ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Minyak Beras Biasa Simple and Best Sedap

 

Leave a Reply