Resepi Nasi Kandar Kuning Mudah dan Istimewa

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua teman. Apa khabar hari ni? Semoga sihat selalu. Pagi tadi saye antar jemput anak kat school liat kedai jual nasi kandar kuning. Saye nak teringat saye pernah buat nasi kuning macam tu at home. Saya cuba search hardcopy buku resepi and saye cuba buat siang tu. Niat hati nak hidangkan makan petang. Hasil pon tak mengecewakan. Saye lahap my hubby and anak pon lahap makan. So saye nak kongsikan resepi nasi kandar kuning tu. Oke langsung sahaja saye kongsikan resepi. Tengok Jom.

Resepi Nasi Kandar Kuning Mudah dan Istimewa

Bahan-bahan (6-8 Orang)

  • 11/2 cawan basmathi.
  • 1/2 cawan kacang dal / paruppu.
  • 2 sudu besar (tbsp) minyak sapi tulin.
  • 1/2 sudu kecil (tsp) biji jintan putih atau Jeera.
  • 1 sudu besar (tbsp) puri tomato.
  • 5 kuntum bunga cengkih.
  • 1 dengan ukuran panjang 1 inci keping kayu manis
  • 2 helai daun salam India/beriani.
  • 3 biji buah pelaga.
  • 1/4 sudu keci (tsp) serbuk lada hitam kasar.
  • 1/4 sudu kecil serbuk kunyit.
  • 1 biji bawang labu besar dihiris halus.
  • 1 sudu besar pes halia bawang putih.
  • 1/2 sudu keci (tsp) serbuk ketumbar.
  • 1/2 cawan mix.vege / kacang campur.
  • 5 cawan (cup) air.
  • Bawang Goreng dan Daun pudina untuk hiasan.
  • Garam dan gula secukup rasa.

Baca Juga : Resepi Nasi Minyak Ayam Masak Merah Mudah and Sedap

Cara-cara Memasak :

  1. Basuh beras dan kacang dal. Rendamkan bersama 20 -25 minit.
  2. Panaskan periok nasi, masukkan minyak sapi dgn satu sudu minyak masak (minyak masak untuk mengelak minyak sapi mudah terbakar). Bila minyak mula panas masukkan biji jintan putih. Masukkan Goreng beberapa saat tapi jangan sampai hangus. Masukan kayu manis, bunga cengkih, pelaga, tumis sehingga keluar baunya. Masukan pes halia bawang putih dan tumis sehingga baunya naik.
  3. Masukkan hirisan bawang dan goreng sehingga warna hirisan bawang bertukar kepada warna kuning keemasan. Masukkan serbuk kunyit dan adunkan dengan bawang yang sedang goreng. Masukan kacang campur/ mix vege. Sekiranya anda gunakan mix vege yg sejukbeku/ frozen, Tentukan ia dimasukan dalam air panas dan toskan. Masak mix vege itu 3 minit dengan tutup tudung periok nasi.
  4. Buka tudung periok masukkan satu sudu puri tomato, gaulkan dengan rata. Anda perlu lakukan semua ini dengan api dapur yang minimum. Jangan sampai adunan ini terbakar.
  5. Toskan beras basmathi dan kacang dal yang telah rendam. Adunkan adunan di atas dengan beras dan kacang dal. Masukan serbuk lada hitam, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar dan garam masala, garam dan gula. Adunkan dengan sekata semua bahan-bahan rempah.
  6. Masukkan 5 cawan air dalam campuran tadi. tutup tudung periok dan masak dengan api sederhan kecil. Masa yang diambil nasi anda dan masak oalah 20 -25 minit. Hidangkan nasi ini dengan dihias bawang goreng dengan daun pudina. Ia juga boleh makan bersama sald timun dicampur dengan yogurt asli dan juga sebarang lauk ayam.

Mudah bukan main. Sedap pulak yer. Hidangan ni elok dihidangkan kat buka puasa or hari raya. Oke sekian entry resepi nasi kandar kuning ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba :D.

Baca Juga : Resepi Sambal Hijau Nasi Padang Pedas dan Sedap

Incoming search terms:

Leave a Reply