Resepi Nasi Lemak Kuning Paling Sedap dan Mudah

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua teman. Jumpa lagi dengan saye yang tak jago masak namun suka berkongsi dengan teman. Kali ni saye nak kongsikan resepi nasi lemak kuning. Kenape? kerana nasi lemak kuning ni bisa disajikan dengan pelbagai masakna ayam or sambal pembangkit selera. Kali ni saye nak variasi nasi lemak kuning with sambal cili original and sambal bilis. mmm SO sedaap. Oke lah tanpa banyak cakap langsung sahaja saye kongsikan resepi tu. Tengok Jom.

Resepi Nasi Lemak Kuning Paling Sedap dan Mudah

Bahan Nasi Lemak Kuning

Bahan-bahan :

  • 3 cawan beras
  • 2 cawan santan
  • 2 cawan air
  • 1/2 sudu besar halba (tak letak pon boleh)
  • 1 helai daun pandan
  • 1 cm halia – hiris
  • 1 batang serai – titik
  • 2 biji bawang merah – hiris
  • 1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi
  • garam

Cara-cara Penyediaan :

  1. Panaskan kedua-dua minyak dan tumis bawang, halia hingga wangi.
  2. Masukkan sedikit air dan santan dan kacau hingga pecah minyak.
  3. Apabila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai dan garam
    Tanak nasi seperti biasa

Nota
Klau nak sedap letak safron lepas nasi dan nak masak. Masukkan safron dan gaul rata. Kalau tak ada safron masukkan serbuk kunyit masa tumis santan supaya nasi xbau kunyit….

Baca Juga : Resepi Sambal Tumis Nasi Lemak Yang Sedap dan Mudah

Sambal Cili Original

  • segenggam cili kering – rebus dan kisar
  • 1 labu bawang besar – kisar
  • 2 ulas bawang putih – kisar
  • air asam jawa / asam keping
  • belacan
  • garam
  • gula

Cara-cara

  1. panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak
  2. kemudian masukkan semua bahan lain tumis sehingga masak
  3. perasakan secukup rasa…

Baca Juga : Resepi Nasi Beriani Faiza Simple dan Sedap

Sambal Bilis

  • 1 cawan ikan bilis yang sudah digoreng dan ditumbuk halus
  • 3 sudu cili kering kisar
  • 5 ulas bawang merah tumbuk
  • 2 ulas bawang putih tumbuk
  • sedikit belacan
  • 1 sudu air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis lah bahan tumbuk sehingga wangi masukan cili kisar
  2. Kacau sehingga cili pecah minyak masukan air asam jawa, belacan, garam dan gula.
  3. Dah secukup rasa masukan ikan bilis goreng tadi
  4. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi lemak tadi

Sedap nyerrrr. Tekak ppon tak henti kunyah-kunyah. SO teman shud try at home yer. Resepi ni biasa disajikan at makan petang. Biar makin berselera dalam rumah. Oke sekian entry resepi nasi lemak kuning ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba :D.

Baca Juga : Resepi Nasi KFC Mudah dan Sedap

Incoming search terms:

Leave a Reply