Resepi Nasi Lemak Noxxa Simple dan Sedap

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua teman. Semoga hari ni and bsk selalu dipermudah rezeki and selalu sihat. Kali ni saya nak kongsikan resepi nasi lemak noxxa. Resepi ni mudah sangat and bahan-bahan pon mudah dapat di pasar. Selain tu nasi lemak ni sedap. Nak bertambah sedap dihidangkan bersama sambal tumis noxxa. Oke lah langsung sahaja tengok bahan-bahan and cara-cara nya. Jom semak.

Resepi Nasi Lemak Noxxa Simple

Bahan-bahan :

  • 2 cawan beras – dicuci
  • 1 1/2 cawan santan
  • 1 cawan air
  • 1 inci halia – dihiris atau dititik
  • 1 labu bawang – dihiris kasar
  • 1 batang serai – dititik
  • 2 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa.

Baca Juga : Resepi Nasi Lemak Sambal Sotong Sedap dan Mudah

Cara-cara :

  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk Noxxa.
  2. Pastikan tombol berada pada pressure.
  3. Tekan High Pressure. Setkan pada 7minit.
  4. Tekan ON.
  5. Selepas 7 minit, periuk berbunyi, aku tekan OFF. Pusing tombol ke Steam untuk mengeluarkan stim dalam periuk. Bila tiada lagi stim (ia berhenti berbunyi), buka tudung periuk, dan siap untuk dimakan…

Itulah resepi nasi lemak noxxa yang sedap dan mudah and saya nak kongsikan pulak hidangan pelengkap. Resepi sambal tumis noxxa. Jom semak again

Sambal Tumis Noxxa

Sambal Tumis Noxxa

Bahan-bahan

  • Cili kering – RM2.00
  • Bawang merah besar – 3 biji
  • Minyak masak – 3 cawan
  • Garam
  • Gula

Cara memasak

  1. Blendkan cili dan bawang sehingga hancur. Kalau boleh, kurang air sebab senang nak masak nanti. Saya letak air, 1/3 sahaja dari bahan (cili bawang). Blend lama sikit supaya cili bawang tadi smooth.
  2. ON kan Noxxa. Tekan butang Stir Fry dan tekan butang merah ON/OFF.
  3. Masukkan minyak masak.
  4. Tuang cili bawang blend ke dalam Noxxa. Tumis sampai keluar minyak.
  5. Bila minyak dah naik, OFF kan Noxxa. Kacau-kacau sambal tadi supaya wapnya keluar.
  6. Ambil tudung periuk Noxxa dan tutup dengan betul. Tombol atas pusing ke PRESSURE.
  7. ON kan Noxxa. Tekan butang High Pressure sebanyak 20 kali. Tekan butang merah ON/OFF.
  8. Selepas 20 minit, keluarkan wap panas dengan memusing tombol. Wap tu PANAS, so cover dengan tuala supaya tak terpercik.
  9. Bukak tudung periuk Noxxa. ON kan Noxxa. Tekan butang Stir Fry dan tekan butang merah ON/OFF.
  10. Kacau sambal. Masukkan garam dan gula sampai sedap.

Sedap nyeeerrr. Oke lah buat lunch or makan petang. Teman shud try at home ya kerana memang mudah buat nya. Oke sekian kongsi resepi nasi lemak noxxa ni. Semoga berfaedah untuk teman and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Minyak Ayam Masak Merah Paling Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

Leave a Reply