Resepi Nasi Lemak Simple dan Sedap

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua teman. Kembali bersama saye yang sudi berkongsi resepi nasi bersama teman. Entry kali ni saye nak kongsikan resepi nasi lemak. Nasi Lemak tu antara masakan tradisi rakyat Melayu. Asasnya masak nasi campor santan. Untuk aroma bisa korang tambahkan helai daun pandan. Actually banyak macam nasi lemak tu. Ada nasi lemak pandan, nasi lemak halia and nasi lemak lain-lain. Variasi masakan nasi lemak tu bisa korang jumpai dari utara sampai selatan semenanjung. But pada mulanya nasi lemak tu only berlaukkan sambal tumis, ikan bilis, telur rebus, kacang tanah and timun.Sikik story about nasi lemak dulu asalnya dijadikan bekalan para petani di tengah sawah or kebun getah. Nasi lemak ni mengandungi jumlah kalori tinggi untuk memberi tenaga para petani atau pekerja ladang. But now nasi lemak jugak boleh dihidangkan dalam majlis tertentu kerana nasi lemak actually istimewa lauknye so dapat dinikmati ranpa mengira waktu. Ye la enough for story nasi lemak. Saye langsung sahaja kongsikan resepi bahan and cara-cara nasi lemak tu. Tengok Jom.

Resepi Nasi Lemak Simple

Bahan-bahan Nasi Lemak :

  • 4 cawan beras – bersih dan toskan
  • 5 ulas bawang merah – mayang
  • 3 ulas bawang putih – hiris nipis
  • halia sebesar ibu jari – racik nipis
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 10 kuntum bunga cengkih
  • 1/2 sudu makan halba
  • 4 cawan air
  • 1 cawan pati santan
  • 2 helai daun pandan – simpul
  • 2 sudu makan minyak masak untuk menumis
  • garam secukup rasa

Baca Juga : Resepi Nasi Lemak Pandan Mudah dan Sedap

Cara-cara memasak Nasi Lemak :

  1. Panaskan minyak, tumis bawang, bawang putih dan halia hingga kekuningan.
  2. Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan halba. Kacau.
  3. Tambah air, santan, daun pandan serta beras dan kacau rata.
  4. Masukkan garam dan jerang hingga mendidih. Perlahankan api apabila airnya kering.

Memang sederhana nasi lemak ni. But have a value of histiry for rakyat melayu. Oleh itu boleh dihidangkan dalam majlis-majlis. Korang shud try kerana punya kepuasaan hati sendiri kalau dah bisa buat resepi ni. Oke sekian entry resepi nasi lemak ni. Semoga berfaedah dan Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Nasi Kerabu Kuning Untuk Masakan Raya Istimewa

Incoming search terms:

Leave a Reply