Resepi Nasi Minyak Arab Mudah dan Paling Sedap

resepinasi.net – Salam Sejahtera Semua Teman. Siapa kat sini tak tahu nasi minyak arab. Jika ada saye nak kongsikan resepi tu. Harap maklum kerana saye selalu berbaik hati dalam pasal perkongsian. Oke kali ni saye nak kongsikan resepi nasi minyak arab. Awal mula jumpa nasi ni when i visit sodara my hubby. Actually hanya teman hanya dah lama kali kenal dari school till work so dah like a sodara. Nasi tu sangat sedap saye rasa so saya search and try. Biasa la hasil awal tak memuaskan. But saye keep try and now dah sikik ahli. Oleh itu saye kongsikan dengan teman. Tengok Jom.

Resepi Nasi Minyak Arab Mudah dan Paling Sedap

Bahan Nasi Minyak Arab

Bahan Nasi

  • 8 cawan basmathi dalam sekilo.. Cuci dan rendam air garam selama sejam dan toskan airnya.

Bahan lain

  • 1/2 cawan minyak jagung/ masak
  • 2 biji bawang besar- dadu halus
  • 3 batang carot- diparut memanjang kasar
  • 1-2 biji cili hijau
  • 1 sudu teh arab mix spices (bhaharat/7 spice)
  • 1/4 sudu teh cardamom powder
  • 1/4 sudu teh cinnamon powder
  • 3 biji fresh tomato.. Buang kulit n dadu kasar
  • 5-6 kuntum bunga cengkih
  • Garam secukup rasa
  • Air panas secukupnya
  • 1 cawan gajus/ badam goreng

Baca Juga : Resepi Nasi Dagang Periuk Noxxa Simple dan Sedap

Cara-cara Penyediaan

  1. Panaskan minyak dalam periuk
  2. Tumiskan bawang besar sehingga light golden brown, masukkan kayu manis, cardamom, cili hijau, arab mix spices, bunga cengkih dan carrot parut dan gorengkan sebentar sehingga layu dan terbit bau.
  3. Masukkan tomato dan teruskan mengoreng sehingga tomato layu.
  4. Masukkan beras dan gorengkan sehingga translucent dan beras bergaul sebati.
  5. Masukkan air panas dalam 12 cawan dan masukkan garam.
  6. Masakkan di atas api besar dan bila air hampir kering, gemburkan sedikit dengan garfu dan perlahankan apinya seminimum yang mungkin, cover periuk kemas dan tanaklah sehingga masak dalam 15-20 minit.
  7. Bila nasi dah masak jangan dibuka penutupnya..
  8. Biarkan selama 5 minit dan gemburkan sedikit slps tu dan sedia untuk dihidangkan bersama,, marag, salad atau dakosh.

Letakkan nasik dalam pinggan hiadangan dan taburkan dengan gajus serta badan Goreng di atasnya

Baca Juga : Resepi Nasi Lemak Hijau Simple dan Sedap

Resepi Baharat (Saudi Mixed Spices)

  • 1/3 cawan serbuk lada hitam
  • 1/4 cawan serbuk kulit kayu manis
  • 1/4 cawan s clove powder
  • 1/3 cawan cumin powder
  • 2 camt serbuk buah pelaga
  • 1/4 cawan nutmeg powder
  • 1/2 cawan paprika powder (sweet paprika)
  • 1/3 cawan Masala curry powder (tak pedas dalam tin ijau)
  • 1/4 cawan dried limes/loomy powder (limau kering)
  • Mix all ingredients.
  • Simpan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.

Sambal salsa

  • 1 biji tomato ~ hiris
  • 1 biji bawang besar ~ hiris
  • 5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi, nak letak cili padi pun boleh) ~ hiris
  • 1 pokok daun ketumbar ~ dihiris halus
  • Garam
  • Gula
  • Perahan lemon.

Cara penyediaan

  1. Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.

Mudah bukan teman. Mana sedap kali masakn ni. Masakan ni biasa disajikan dalam majlis majlis formal and informal. Teman jugak bisa cuba as a luch or makan petang. Oke sekian entry resepi nasi minyak arab ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba :D.

Baca Juga : Resepi Nasi Kerabu Spesial Raya Aidilfitri

Incoming search terms:

Leave a Reply