Resepi Nasi Minyak Kenduri Sedap dan Mudah

resepinasi.net – Salam Sihat semua teman. Apa Khabar? Semoga sihat selalu. kembali lagi bersama saye yang sudi berkongsi resepi nasi dengan teman. Oke entry kali saye nak kongsikan resepi nasi minyak kenduri. Kenape saye kongsikan resepi ni? Kerana saye lama tak masak nasi kenduri so biar tak hilang kepandaian and ingatan dalam masak nasi kenduri saye kongsikan dengan teman. Awal mula jumpa nasi kenduri ni waktu teman open house dan saye datang ke rumah teman tu. Disana banyak macam masakan antaranye nasi kenduri ni. Saye pon bertanya pasal bahan and cara-cara masak. Then i try at home. Ye la hasil pertame pasti tak suai inginan. But saye tak patah semangat. Saya cuba selalu and hasilnya saye dah sikik pandai buat resepi ni. Oke langsung sahaja saya kongsikan resepi nasi kenduri tu. Tengok jom.

Resepi Nasi Minyak Kenduri Sedap dan Mudah

Bahan-bahan (2-3 orang)

  • 2 cawan beras wangi – Cuci dan toskan
  • *Kalau menggunakan beras basmanthi rendam 20 minit dan toskan

Bahan A

  • 1 batang kecil kulit kayu manis
  • 5 kuntum cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 bunga lawang
  • 1 sdm minyak sapi/ ghee
  • 11/2 sdm minyak masak
  • 1/2 biji bawang besar saiz sederhana – hiris nipis
  • 1 helai daun pandan – simpul
  • 1 batang serai – ketuk

Bahan kisar halus

  • 5-6 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia

Baca Juga : Resepi Nasi Bukhari Daging Simple dan Sedap

Bahan B

  • 1 3/4 – 2 cawan air (guna cawan yang sama menyukat beras) bergantung pada kualiti beras. Kalau beras yang Saye guna air dikurangkan.
  • 1 sdm sos tomato + 1/2 sdm sos cili
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya
  • 1/3 sdt gula pasir

Bahan C

  • 3/4 cawan susu cair

Bahan D

  • Kismis kuning/ hitam secukupnya

Cara-cara Memasak :

  1. Sediakan bahan-bahan untuk menumis.
  2. Tumis bahan A sehingga bawang layu. (saye tak ada daun pandan) Ianya untuk mewangikan tumisan dan nasi.
  3. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga kuning dengan api sederhana.
  4. Masukkan bahan B dan rasa perisa secukupnya. Biarkan air mendidih sekejap.
  5. Tuang bahan C dan kacau sebati dan mendidih dalam 1-2 minit.
  6. Salin bahan yang telah di masak tadi kedalam periuk nasi.
  7. Masukkan beras dan kacau sebati. Tutup tudung periuk dan masak seperti masak nasi biasa sehingga bertukar ‘keep warm’.
  8. Buka tudung periuk, carik nasi dengan garpu dan tabur bahan D. Tutup semula tudung periuk dan tekan lagi butang cook. Biarkan ianya masak lagi sehingga bertukar kepada keep warm dan masak sepenuhnya.

Memang pantas masakan ni dihidangkan saat hari raye. Kerana sedap nyerr. Teman shud try at home. Nasi kenduri ni elok disajikan untuk your hubby and son. Oke sekian entry resepi nasi minyak kenduri ni. Semoga berfaedah and Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Nasi Beriani Kambing Paling Sedap

Incoming search terms:

Leave a Reply