Resepi Nasi Minyak Tanpa Susu Cair Mudah dan Sedap

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua teman yang dikasihi. Semoga teman semua sihat, gembiar dan ceria selalu. Kali ni saya nak kongsikan resepi nasi minyak tanpa susu cair. Nasi minyak merupakan diantara kegemaran rakyat melayu yang biasa dihidangkan bersama ayam masak merah or ayam masak kicap. But saya nak kongsikan tanpa hidangan ayam masak merah and ayam masak kicap tu. Kerana nasi minyak tanpa susu cair ni boleh sedap dihidangkan bersama hidangan apapon. Teman bisa cuba hidangkan dengan ayam goreng, Ikan masak taucu, masak daging or etc. Nasi minyak pon banyak macamnya seperti nasi minyak hujan panas, nasi minyak terengganu and nasi minyak kenduri. Kesemua bahan nasi minyak tu biasa guna susu cair but saya nak kongsikan tanpa susu cair. Oke tak usah banyak cakap langsung sahaj semak jom resepi nya.

 

Resepi Nasi Minyak Tanpa Susu Cair

Bahan-bahan:

  • 3 cawan beras – guna beras biasa je, kalau nak guna brasmathi pun bole –
  • 3 1/2 cawan air
  • 2 ulas bawang merah – hiris
  • 2 ulas bawang putih – hiris
  • 1 inci halia – hiris
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji cengkih
  • 1 batang kayu manis (kecik je)
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar mentega
  • garam secukup rasa
  • 1/2 kiub ayam (ni Ifa tambah)
  • bawang goreng – untuk tabur

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Panggang Mudah dan Sedap

Cara – cara:

  1. Basuh beras dan toskan. Ketepikan dulu.
  2. Panaskan minyak sapi dan mentega dalam periuk nasi. (Masak atas dapur dulu)
  3. Tumis bahan hiris, bunga lawang, cengkih dan kayu manis. Bila dah naik bau masukkan air dan susu cair.
  4. Masukkan juga kiub ayam. Setelah itu masukkan beras. Alihkan periuk ke periuk elektrik pula.
  5. Biarkan sehingga nasi masak.
  6. Tabur bawang goreng diatas nasi minyak ni ye.

Oke itulah bahan-bahan and cara-cara buat nasi minyak. Bahan mudah didapat and cara pon mudah. Teman harus cuba resepi ni kerana merupakan kegemaran ramai orang. Resepi ni best sangat dihidangkan saat raya. ELok pulak teman hidangkan saat jamuan majlis at home. Oke sekian konsgi resepi nasi minyak tanpa susu cair ni. Semoga berfaedah untuk teman and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Beriani Johor Mudah dan Paling Sedap

 

Incoming search terms:

Leave a Reply