Resepi Nasi Tomato Chef Sabri Celebrity yang Sedap and Lazat

resepinasi.net – Assalamuallaikum and salam sejahtera semua kawan sehati. Pasti hari ni dah peroleh rezeki berganda kan and semoga kawan sihat selalu. Kali ni saya nak berkongsi pasal resepi nasi tomato dari chef celebrity yang famous kali. Resepi nasi tomato chef sabri yap. Chef sabri merupakan chef celebrity yang dah berkarya resepi banyak sangat. Resepi nya mudah and lazat-lazat tentunya. Kawan boleh la beli salah satu buku resepi nya. Resepi nasi tomato chef sabri ni dah saya modifikasi sikik suai selera saya and family. Untuk kawan yang nak buat sila semak bahan and cara-cara nya yer.

Resepi Nasi Tomato Chef Sabri Celebrity yang Sedap and Lazat

Bahan-bahan Untuk Nasi Tomato :

  • 2 biji tomato – potong dadu
  • 1 biji bawang besar – potong dadu
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 helai daun pandan
  • 3 sudu besar sos tomato – ada jugak orang guna tomato puri
  • 2 sudu butter + 1 sudu minyak masak
  • Beras

Baca Juga : Resepi Nasi Minyak Beras Biasa Simple and Best Sedap

Cara-cara Memasak Nasi :

  1. Panaskan butter bersama dengan minyak tadi..Pastikan api jangan terlalu besar
  2. Masukkan semua bahan hiris bersama dengan daun pandan
  3. Kacau sampai sebati dengan butter.
  4. Bila dah agak-agak garing dan naik bau, masukkan sos tomato.
  5. Bila sudah sebati,masukkan air mengikut sukatan beras yang kalian guna
  6. Masukkan garam dan perasa
  7. Bila air dah mendidih, masukkan beras yang telah dibasuh dan ditoskan dan Kacau bagi rata
  8. Kemudian, masukkan dalam rice cooker

Baca Juga : Resepi Nasi Embak Paling Sedap dan Mudah

Bahan-bahan Untuk Ayam :

  • 1/2 ekor ayam – basuh dan tos
  • 3 biji bawang merah – hiris
  • 2 ulas bawang putih – hiris
  • 1 inci halia – hiris
  • 2 biji bawang besar – kisar
  • 2 ulas bawang putih – kisar
  • 1 inci halia – kisar
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 sudu sos cili
  • 4 sudu sos tomato
  • 4 sudu cili kisar
  • 2 biji tomato- potong 4

Baca Juga : Resepi Nasi Goreng Cina ala Thai Mudah dan Sedap

Cara-cara memasak ayam :

  1. Gaul ayam dengan kunyit dan sedikit garam.. Bagi rata je
  2. Kemudian goreng separuh masak..(jangan bagi betul2 masak takut akan jadi keras)
  3. Setelah itu, tumis bahan hiris, kulit kayu manis dan bunga lawang(jangan sampai hangit)
  4. Masukkan bahan kisar…Kacau lagi bagi rata
  5. Masukkan cili kisar, sos tomato dan sos cili
  6. Gaul sampai rata dan pecah minyak
  7. Bila dah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng tadi
  8. Gaul rata.. Bila nampak kuah dah agak kering, masukkan air dan biar ia mendidih

Hurm sedap terbaik. Resepi nasi tomato actually punya banyak variasi. Semua resepi bergantung pada tuan nya seperti resepi nasi tomato azie kitchen, resepi nasi tomato chef wan and etc. Oke untuk kawan yang nak buat at home sila share hasil dibawah komentar yer. Sekian kongsi resepi nasi tomato chef sabri yang sedap and famous ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Lemak Hijau Kukus Mudah dan Sedap Terbaik

Incoming search terms:

Leave a Reply