Resepi Nasi Tomato Mudah Pemula Wajib Cuba

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua teman. Jumpa lagi dengan saye yang gemar berkongsi pasal resepi. Buat teman sedang berpusing pasal resepi boleh la tengok blog saye ni and get the up to date the resepi. Oke kali ni saye nak kongsikan resepi nasi tomato mudah. So buat yang masih belajar masak memasak like iam shud try at home yer. Nasi tomato ni dah banyak macam variasi but saye nak kongsikan yang paling mudah. Oke langsung sahaja tengok resepi nasi tomato ni.

Resepi Nasi Tomato Mudah Pemula Wajib Cuba

Bahan-bahan (4-5 orang makan)

  • 4 cawan beras (bersihkan)
  • Butter sikit je dalam dua sudu besar. Ada orang guna minyak sapi. Sebab aku takde aku guna butter.
  • Rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
  • Bawang besar sebiji, bawang merah tiga biji, bawang putih 2 biji, halia seinci (kisarkan)
  • Tomato puri (aku guna 3/4 tin kecik)
  • Susu sejat (depends nak guna boleh tanak guna pon boleh)
  • Air (nisbah beras dengan air 1:1.5)
  • Buah tomato (sebijik. Potong dadu. option gak. nak guna boleh tanak guna pon boleh)

Baca Juga : Resepi Nasi Arab Mandy Mudah dan Paling Sedap

Cara-cara Memasak :

  1. Cairkan butter. Tumis kan rempah tumis. Masuk bahan kisar, tumis sampai naik bau.
  2. Kecikkan api, tuang tomato puri dengan buah tomato. Aku suka menambah-nambah buah tomato ni. Kalau nak guna salah satu okey je. Kacau lagi bagi mesraaaaaaaa (macam tagline Bob AF). Biarkan mendidih kejap then masukkan beras. Kacau rata dalam 2 minit cenggitu.
  3. Kalau guna susu sejat, masukkan 1 cawan susu sejat pastu masuk air biasa 5 cawan.
  4. Kalau tak guna susu sejat masukkan air biasa 6 cawan. Tapi depends jugak beras yang
  5. korang guna. Ada beras kene pakai air lebih. Ada beras tak payah. Pepandai la.
  6. Season dengan garam. Kawal api and biar beras sampai masak.
  7. Kalau guna rice cooker, lepas masukkan beras tu pindahkan dalam rice cooker, masuk air, tutup and biar sampai masak.
  8. Kalau nak dapat hasil nasi yang merah tak payah guna susu cair.
  9. Kalau nak dapat kaler yang pudar2 sikit macam aku tu boleh la guna susu cayak.
    Depends.
  10. Angkat nasi, tabur dengan bawang goreng bagi wangi. Walla!

Ayam masak merah paling senang nak mampsss.

Bahan:bahan:

  • Ayam setengah ekor.
  • Lada kering (kisar)
  • Bawang besar sebijik, bawang merah 4 bijik, bawang putih 2 bijik (kisar)
  • Carrot (option)
  • Rempah tumis
  • Serai sebatang (titik)
  • Air asam jawa dalam tiga sudu besar

Baca Juga : Resepi Nasi Arab Chef Ammar Paling Sedap dan Mudah

Cara-cara:

  1. Macam biasa ayam goreng dulu. Jangan garing2 sangat nanti tak best. Hahah!
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan tumis. Masukkan bawang kisar dengan serai. Tumis sampai naik bau.
  3. Masukkan lada kisar. Kacau sampai pecah minyak + betul2 sampai lada masak + nanti orang tak sakit perot.
  4. Masukkan carrot sebab aku suka gila masak pape campur dengan carrot.
  5. Masukkan ayam. Gaulkan. Masukkan air asam jawa. Gaul lagik.
  6. Kalau nak bagi cantik boleh masuk bawang besar potong bulat. Kalau taknak takpe. Boleh angkat terus.

Note

Kalau nak dapatkan kaler sambal yang cantik lada tu kisar asing dengan bawang ok. Selalu orang buat sayur acar tu jugak tapi sebab aku tak gemar jadi aku tak buat. Goreng papadom tu je. Sedap jugak.

So sedap nyeerrr and mudah sangat bukan. Nasi ni biasa dihidangkan dari pagi sampai petang. Kerana memang elok dipelbagai suasana. Boleh pulak teman hidangkan dalam majlis majlis at home. Teman shud try at home yer. Oke sekian entry resepi nasi tomato mudah ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba :D.

Baca Juga : Resepi Nasi Kunyit Terengganu Simple dan Sedap

Incoming search terms:

Leave a Reply