Resepi Nasi Tomato Sheila Rusly Mudah dan Sedap

resepinasi.net – Salam Sejahtera semua teman. Semoga selalu sihat yer. Lama tak update blog ni. Harap maklum yer. Oke kali ni saye nak kongsikan resepi nasi tomato sheila rusly. Siape kat sini tak kenal sheila rusly?? She is famous actrees yang dah dapat pelbagai penghargaan bergengsi yer. Kalau korang tak kenal sheila rusly maybe you must update your book. Nasi tomato memang sedap dan pantas dijadikan favorite masakan antara yang lain. Keran tu saye nak kongsikan resepi nasi tomato yang sedap dan mudah untuk teman. Oke tengok langsung sahaja jom bahan and car-cara.

Resepi Nasi Tomato Sheila Rusly

Bahan-bahan

  • 5 cawan beras – cuci dan toskan
  • 1/2 cawan susu cair
  • 4 biji tomato – cincang
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 s/b majerin /minyak sapi
  • 5 s/mb minyak
  • Garam secukup rasa
  • Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
  • daun pandan disimpul or daun sup cincang

Baca Juga : Resepi Nasi Minyak Arab Mudah dan Paling Sedap

Bahan tumis

  • 3 ulas bawang putih – hiris
  • 5 ulas bawang merah – hiris
  • 1 inci halia – hiris
  • 3 biji Buah pelaga
  • 3 biji Bunga cengkih
  • 1 inci Kulit kayu manis
  • 2 kuntum Bunga lawang

Cara-cara Memasak

  1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu..
  2. Masukkan susu cair, tomato,sos tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak.
  4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
  5. Bolih dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun..

Baca Juga : Resepi Nasi Lemak Hijau Simple dan Sedap

Nasi tomato ni elok sangat disatukan dengan ayam masak merah. Pasti la anak makin suka..

Ayam Masak Merah

Bahan A

  • 1 ekor ayam
  • 1 labu bawang besar ~ potong gelang atau potong baji
  • 2 sudu makan sos tomato
  • Minyak masak secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit serbuk kunyit

Baca Juga : Resepi Nasi Dagang Periuk Noxxa Simple dan Sedap

Bahan B

  • 15 tangkai cilikering Kisar
  • 2 inc halia ~ kisar
  • 3 ulas bawang putih ~ kisar
  • 1 labu bawang besar ~ kisar
  • 2 batang serai ~ titik
  • 4 biji tomato ~ potong baji

Cara-cara

  1. Ayam potong kecil, cuci bersih. Kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. angkat dan ketepikan
  2. Panaskan minyak dalam kuali
  3. Tumiskan bahan yang dikisar hingga garing dan harum
  4. Masukkan ayam, sos tomato, bawang besar, garam dan gula secukup rasa
  5. Gaulkan sehingga sebati
  6. Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi lain yang sesuai.

mmm so sedap yer. Hidangan ni elok dihidangkan saat makan saing or petang. Elok pula teman hidangkan saat majlis majlis yang ada. Oke sekian entry resepi nasi tomato sheila rusly ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba :D.

Baca Juga : Resepi Nasi Kerabu Spesial Raya Aidilfitri

Incoming search terms:

Leave a Reply